Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Anastasia' s stories... Coco Gabrielle Chanel


Ιστορία Νο 7
Coco Gabrielle Chanel

Έχεις χρόνο φίλη μου; Σήμερα έχω πολλά να σου πω... Λοιπόν, άκου!

Επαναστάτες συναντάμε σε πολλούς και διάφορους τομείς. Στον τομέα της μόδας, όμως, μία θα χαρακτηρίζαμε επαναστάτρια και αυτή δεν είναι άλλη από την Coco Chanel (19 Αυγούστου 1883- 10 Ιανουαρίου 1971). Μία γυναίκα πρωτοπόρος, ηγέτης και η μοναδική στον τομέα της, ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα.

Δε θα σε ζαλίσω με πολλά βιογραφικά στοιχεία, σκοπός μου σήμερα είναι να σου μεταδώσω τις βασικές μεταρρυθμίσεις αυτής της γυναίκας, Style Icon, και πιο πολύ θα προσπαθήσω να αποτυπώσω τη ματιά της πάνω στη ζωή, τη γυναίκα και το στυλ.

Τη θαυμάζω τρομερά, διότι σε μια εποχή συντηρητική, όπου η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν κατώτερη, όπου τα ρούχα που φορούσαν ήταν πολλά μαζί και βαριά (μακριά φορέματα με σφιχτούς, δυσβάσταχτους κορσέδες, από πάνω επικάλυμμα του κορσέ, μεγάλο εσώρουχο, φανελένια μεσοφόρια κ.α), η Chanel κατάφερε να πρωτοτυπήσει και να επιβληθεί, λανσάροντας ένα νέο στυλ απελευθερωτικό με γνώμονα την άνεση και την καθημερινή κομψότητα, με σκοπό η γυναικεία φιγούρα να φαίνεται φυσική και όχι εξωπραγματική. 
Τα σχέδιά της είναι απλά, πρακτικά, μοιάζουν αντρικά, αλλά, παράλληλα αποπνέουν θηλυκότητα και πολυτελή κομψότητα.

Τη θαυμάζω, επίσης, καθώς η Chanel προερχόμενη από μια φτωχή οικογένεια και έχοντας ζήσει δύσκολα παιδικά χρόνια, ήταν τόσο δυναμική, φιλόδοξη και αποφασιστική που κατάφερε να αλλάξει τη ζωή της και να τη φτιάξει όπως ακριβώς την ήθελε.

Για να καταλάβεις πόσο καθοριστική ήταν η δράση της και η επιρροή της μέχρι και σήμερα, πρέπει να ξέρεις τα παρακάτω:

Ταγέρ 1923
Τα ταγέρ της είχαν boxy, τετράγωνες γραμμές, εξαφάνιζαν τη γυναικεία μέση, γιατί όπως έλεγε και η ίδια "φτιάχνω ρούχα μέσα στα οποία οι γυναίκες μπορούν να ζουν, να αναπνέουν, να αισθάνονται άνετα και να φαίνονται νεότερες".
Επίσης, για πρώτη φορά το ύψος της φούστας ανεβαίνει μέχρι το γόνατο, αποκαλύπτοντας τους γυναικείους αστραγάλους.













Little Black Dress (LBD)- 1926
To κλασσικό και αγαπημένο μαύρο φόρεμα από τότε μέχρι και σήμερα, με το οποίο νιώθουμε άνετα και το φοράμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, συνδυάζοντάς το με τα κατάλληλα αξεσουάρ.











Chanel Bag 2.55
H πρωτοτυπία της συγκεκριμένης τσάντας ήταν η ευφάνταστη εισαγωγή της αλυσίδας στη γυναικεία ένδυση και αξεσουάρ.
Η Chanel είχε κουραστεί από τις τσάντες της εποχής, που μονίμως έπρεπε να κρατάει στα χέρια της, επομένως δημιούργησε μια τσάντα πρακτική για τον ώμο.







Άρωμα Chanel No 5
Ήταν η πρώτη σχεδιάστρια ρούχων, που δημιούργησε ένα άρωμα και μάλιστα για πρώτη φορά σε ένα μπουκαλάκι με απλές, ευθείες γραμμές σε αντίθεση με τα περίτεχνα σχέδια που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε.
Η ίδια είχε πει " Η γυναίκα που δε φοράει άρωμα, δεν έχει μέλλον". 
Το νούμερο 5 ήταν το τυχερό της.















Κοσμήματα και καπέλα.
Για πρώτη φορά συνδύαζε αληθινές με ψεύτικες πέτρες, για να είναι πιο προσιτές οι τιμές των κοσμημάτων.
Τα καπέλα της ήταν μικρά, απλής φόρμας και με μικρό γείσο σε αντίθεση με τα περίτεχνα, υπερβολικά καπέλα της εποχής.














Total Look
Ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που έφερε τη μονοχρωμία στην εξωτερική εμφάνιση. Η ίδια είχε πει: "Οι γυναίκες σκέφτονται όλα τα χρώματα, αλλά δε σκέφτονται την απουσία των χρωμάτων, για μένα το μαύρο και το άσπρο τα έχουν όλα".











Καθιέρωσε επίσης τα παντελόνια καμπάνες, το unisex look, το gypsy look, το κοντό μαλλί, το μαυρισμένο δέρμα, κόντρα στα δεδομένα της εποχής της.

Για το τέλος σου παραθέτω κάποιες φράσεις που έχει πει κατά καιρούς, οι οποίες επηρεάζουν μέχρι  σήμερα όλες τις γυναίκες για τον τρόπο που πρέπει να βλέπουν τη ζωή, τη μόδα και το στυλ τους.



 





















Συμπέρασμα: για να είσαι στιλάτη και μοδάτη, πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να φοράς αυτά που γουστάρεις και νιώθεις άνετα, να αγαπάς τον εαυτό σου και να έχεις αυτοπεποίθηση.
 Αφέσου ελεύθερη και δημιούργησε το στιλ σου!

Αν έχεις χρόνο, δες και αυτό το βιντεάκι από fashion show της Chanel τότε...


Α! Πάρε και ένα αρωματάκι...
Σε χαιρετώ!
Αναστασία
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου